fredag 12. februar 2010

CPH-UAK-CPH

På vei til Nuuk mellomlandet vi i Paamiut (Frederikshåb). Terrenget var i utgangspunktet ikke beregnet for flyplass, men det er utrolig hva man får til med bruk av store mengder dynamitt.

Inne på lufthavnen i Narsarsuaq dukket det opp en Drags-væring på tur hjem.


En mimretur rundt i byen (Narsarsuaq), ble det tid til. Pilen viser hvor jeg hadde hybel den tid jeg bodde her som tekniker i Greenlandair Charter (GLACE). Vi fløy for danske Ice-centralen, rundt Kapp Farvel og oppover øst og vest kysten av verdens største øy. Twin Otter'n hadde stor radar under nesen som scannet 360 grader, innvendig hadde vi stasjon for radaroperatør, samt ekstra fuel i to store fueltanker. Egne iskart ble laget, og gjort tilgjengelig for skipstrafikken.

I Narsarsuaq er det så som så med buskvekster. Men endel seljekratt og lerketrær vokser det der. De eneste vintergrønne trærne vokser i sørveggen på byens politi-stasjon


Da vi landet i Narsarsuaq, var det snøfritt, en svak fønvind og + (PLUSS) 11 grader. På bildet skimtes såvidt noen av husene på Brattali, på andre siden av fjorden. Brattali, eller heter i dag Qassiarsuk, bodde Erik Raude, men så stoppet det hele opp rundt år 1000. En av de første som ble fødd der i nyere tid, heter Erik Røde Fredriksen. De lever av f.eks fårehold, poteter og diverse andre rotfrukter.



Tonny Falkenberg var kaptein på dagens flight CPH-UAK. Vi to, pluss tidligere Widerøe kaptein Steinar Henriksen, hentet i august 1976 hjem den første Twin Otteren til Grønland. Det ble en skikkelig mimre-stund framme i "ror-huset". Kommer nok tilbake i en senere blogg med mere om første Twin Otter OY-POF.

Hadde sett feil på billettten, så turen gikk via Narsarsuaq, ikke Søndre Strømfjord, til Nuuk. Narsarsuaq betyr den store sletten, og flyplassen ble anlagt av amerikanerne i forbindelse med 2. verdenskrig. Da het den Blue West 1. Også i forbindelse med Koreakrigen brukte amerikanerne flyplassen, og mange krigsskadde ble fraktet hit, til hospital-dalen.
Hilsen Svein






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar