søndag 1. mai 2011

Back again

Da har jeg igjen plantet føttene på Grønlands jord. 5. mai i år er det 35 år siden jeg var her for første gang, da som tekniker i Greenland Air Charter - GLACE. Mye har skjedd siden vi starte opp Twin Otter operasjonen her, og bl.a. fløy forsyninger inn på innlandsisen, der amerikanerne hadde to radarstasjoner. Det var kald krig i de dager.



Men i dag kom jeg med Airbus 330 til Søndre Strømfjord, eller som på grønlandsk Kangerlussuaq. En rundtur "i byen" før ferden gikk videre til Godthåb, eller Nuuk som det heter i dag, ble det tid til. La merke til at rundt på flere av trappene var det plassert gamle JATO - Jet-fuel Assisted Take Off flasker, som dørstoppere/pynt. Disse husket jeg fra tidligere, når National Guard'n opererte med sine Hercules fly om sommeren, for å fylle opp fuel depoene inne på innlandsisen, måtte de noen ganger bruke JATO for å få ekstra kraft ved take-off. Når de var ferdige med sine operasjoner, måtte vi komme inn og rydde opp etter de. Og da var disse JATO flaskene en del av lasten vi hadde bak i cabinen på Twin Otter'n.


Hercules hadde ski, og bak på hver side 4 JATO flasker.


Turen videre gikk med Dash-7, "heldigvis", en dag der temperaturen var minus 6, og lett snøfall. Det er ikke alle som får oppleve å reise med den flytypen i dag. Av de 113 som ble bygd, er det ikke så mange som fortsatt flyr. Det første ble bygd for snart 35 år siden, de er umoderne og kostbar i drift.

Da har jeg fått nøklen til bilen, samme type som sist, men en annen farge. En som går mere i ett med skitten vår-snø. Her parkert i Solbakken.


Fikk tildelt hybelleilighet i S6, og vei og trapp var ryddet. Nøkkelen til postkassen manglet, den var stappfull av reklame. Noe som er spesielt er den store mengden av reklame som flommer, i en foholdsvis liten by.

Her et bilde tatt på lørdag morgen, da det var sol fra skyfri himmel, og navnet Solbakken kom til sin rett.


Tidlig start på lørdagen, 4 timers tidsforskjell, på jakt etter bilder, med mine 2 Canon-apparater. Ute på fjorden var det store mengder med is, som var i bevegelse hele tiden. Forskjellen mellom flo og fjære er som i Bodø.


"Vinter-stemning" i gamle Koloni-havnen.


Vind og straum gjør at kaien nede i Koloni-havnen til tider er ubrukelig, da den blokkeres av is.


Et bilde fra den eldste delen Atlant-havnen, viser at det noen ganger blir vanskelig å "luke-parkere" blant andre båter og isberg.









Bensin prisene er stabile hos Trolle's Olieservice, bensin og diesel har samme pris. 18. februar 2010 var literprisen 4,27. Dagens pris har steget til hele 4,47 pr. liter.


GØR MAJ SUND 2011

For å aktivisere folk, og øke sunnheten, er det i mai en rekke aktiviteret. Bl.a. var det full rulle ved Skiliften nå i helga. Til åpningen hadde H.K.H. Kronprins Frederik tatt på seg slalomskiene. Fint og stille vær, sol, og snø som smelter. Har gått til innkjøp av nye solbriller. I år er det mye snø i skibakkene, og begge skiliftene var operativ. Sist år var det kun den lille bakken som holdt åpen, og snø måtte kjøres til bakken.


Her er det ikke noen restriksjoner i bruk av snøskooter, og det var full fart og mye støy når de drog oppover fjellsiden.


Eller full fart over et islagt vann.



Noen tok skiliften opp på fjellet, og Paraglideren ned.


Hopp-bakke for de som tør.


Skiliften ligger i fjellsiden bak Lufthavnen / hangaren. Og dagen for meg ble perfekt, da en Kanadisk Twin Otter fra Kenn Borek landet.


(Klikk på bildene, som kommer de opp i full størrelse)


Svein

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar