fredag 13. mai 2011

Søndre Strømfjord

Søndre Strømfjord, eller Kangerlussuaq, som den nå heter. Men da den ble bygd av amerikanerne som en følge av andre verdenskrig, og behov for landingsplass,het den Bluie West Eight. Amerikanerne har for noen år siden trukket seg ut, og rester etter deres nærvær finnes overalt på basen. Første gang jeg kom hit, var 5. juli 1976, det vil si at det er snart 35 år siden. Fikk litt tid til å kjøre rundt på gamle tomter, og legger ved endel bilder.

Rett under fjellet ligger en stor stein, perfekt for kunst.


Runway, og utkikk ut over grønlands lengste fjord.


Den amerikanske Base Commander hadde sitt Headquarter her. Nå er det blitt museum. Utenfor minneplaten over de som omkom da en amerikanske Starlifter styrtet. Det var like ved der vi stod parkert med Greenlandair Charter sin første Twin Otter, nettopp ankommet fra Canada. Nærmere døden er det vanskelig å komme for oss som var der og feiret med champagne.


Skal motoren gå på tomgang, må man vente til temperaturen er under 20 kuldegrader.


Amerikanerne hadde sin egen kirke, som brukes av dagens innbyggerne. Men jeg husket at når julen kom, ble det hentet fram et stort juletre i stål som lå på en trailer, og en heisekran for å få det på plass. Så strømmet det koselig julemusikk ut av en høytaler montert i tårnet.



Bowling-klubben.


Skole og barnehage. De gamle amerikanske kasernene blir benyttet til forskjellige aktiviteter.


Bernt Balchen, gate har fått nytt skilt, lurer på hvor det originale Bernt Balchen Avenue skiltet er blitt av. B.B. var norsk, senere nordamerikansk flypioner, og var med å anlegge basen.

Her i denne blekk-sjåen. hvor vi fikk inn S-58 helikopter, startet jeg. Det var før vi fikk ferdig en større hangar. Det var som et kjøleskap, der vi måtte ut og varme oss.


Old Camp - gamle leiren, i bygningen bak hadde jeg min første hybel


Hotel Tuttu - Reindeer Inn



Polar Bear Inn



Svein

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar