fredag 18. juni 2010

Burmeister & Wain

I dag har jeg fått oppfylt mitt ønske som er så langt tilbake som til 1991. Det er å få en kikk på innsiden av El-verket, hadde ordnet meg med privat omvisning. Det var i drift inntil 1993, før Godthåb/Nuuk ble forsynt med el. fra vannkraft. Det inneholder 2 store og en litt mindre diselmotor/aggregat. I tillegg så holder de på å sette inn et til, men det hele er bare backup i tilfelle feil med kraft fra vannkraftverket. Når motorene går, lager de en lavfrekvent lyd og hele bakken rister. Vannreservoaret som driver vannturbinene inne i Buksefjorden, har vann til ca. 7 års drift, uten tilsig av nytt vann. Norske aktører har vært med i byggingen av vannkraftverket

Motorene er danske, Burmeister & Wain. De har 5 sylindere, og er totakst-motorer. Hver motor er på ca. 10 000 hk. Samlet bruker de 3 motorene ca. 70 000 liter pr. døgn, når de rusler og går. I tillegg bruker byen ca. 10 000 liter diesel for å holde varmekraftverket i drift. Det er mye å spare på vannkraft. Overføringslinjene fra Buksefjorden har et fjordspenn på 5376 meter, og er det lengste i verden.

Fra gulvet og opp på topp, er det ca. 30 trappetrinn. Måtte selvfølgelig opp dit. Der finner man start og fuel nozzler. De tykke slangene går opp til eksosventilene, som var hydraulisk opererte.

Kraftverket leverer ca. 15 Mw. (6+6+3). Motorene får en oppstart i måneden, bare for å se om ting virker.
Svein

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar